Turistika na Slovensku v horúcich dňoch

24.08.2024 Autor: Admin
Kategória: Trasa Príroda Vodopády, Gejzíry, Jazerá
Odoslať hodnotenie Ďakujeme za hodnotenie
Slovensko ponúka množstvo turistických trás, ktoré sú vhodné aj počas horúcich letných dní. Kľúčom je vybrať si trasy, ktoré vedú cez zalesnené oblasti alebo popri vodných tokoch, kde nájdete dostatok tieňa a možnosti na ochladenie. Tu je niekoľko odporúčaných trás:


Sokolia dolina
1. Prielom Hornádu, Slovenský raj
Táto trasa v Slovenskom raji vedie cez husté lesy a popri rieke Hornád, čo zaručuje chladnejšie prostredie aj počas letných horúčav. Prielom Hornádu ponúka krásne scenérie, rebríky a lávky ponad rieku, čo robí túru zaujímavou a dynamickou. Táto trasa je stredne náročná a trvá približne 4-5 hodín.

Prielom Hornádu


Prielom Hornádu 10 - Paulina Melková

2. Zejmarská roklina, Slovenský raj
Ďalšia obľúbená trasa v Slovenskom raji je Zejmarská roklina. Je kratšia a menej náročná ako iné rokliny v tejto oblasti, takže je ideálna na horúce letné dni. Trasa vedie cez les a popri vodopádoch, kde sa môžete osviežiť. Prechádza cez viaceré rebríky a stúpanie, čo robí túru atraktívnou.

Zejmarská roklina


Zejmarská roklina 1 - Paulina Melková

3. Kvačianska dolina, Chočské vrchy
Kvačianska dolina je krásna roklina v Chočských vrchoch, ktorá ponúka príjemný chládok vďaka hustým lesom. Trasa vedie popri potoku Kvačianka, kde sa môžete osviežiť. Na trase nájdete aj historické mlyny Oblazy, čo pridáva na jej atraktivite. Túra je nenáročná a trvá približne 3 hodiny.

Kvačianska dolina

Kvačianska  dolina 1 - Jerzy Opioła

4. Sokolia dolina, Slovenský raj
Sokolia dolina je jednou z najkrajších a najdivokejších roklín v Slovenskom raji. Je to náročnejšia trasa s rebríkmi a vodopádmi, ktoré poskytujú príjemné osvieženie. Celá trasa vedie lesom, takže väčšinu času budete v tieni. Túra trvá približne 6 hodín.

Sokolia dolina


Sokolia dolina 1 - Honza Groh

5. Šútovský vodopád, Malá Fatra
Túra k Šútovskému vodopádu v Malej Fatre je ideálna na horúce dni, pretože vedie cez lesy a končí pri impozantnom vodopáde, ktorý je vysoký 38 metrov. Trasa je mierne náročná a trvá približne 2 hodiny tam a späť. Je to skvelý spôsob, ako sa ochladiť v horúčavách.

Šútovský vodopád




6. Jaskyne Slovenského krasu
Ak hľadáte skutočne chladné miesto, kde sa schovať pred horúčavou, návšteva jaskýň je výbornou voľbou. Jaskyne ako Domica, Gombasecká jaskyňa alebo Ochtinská aragonitová jaskyňa ponúkajú celoročnú teplotu okolo 10°C, čo je príjemná úľava počas leta. Kombinujte návštevu jaskýň s kratšími túrami v okolí. 

Jaskyňa Domica



domica 1
Gombasecká jaskyňa


Gombasecká jaskyňa 4 - Semu



Krásnohorská jaskyňa

Krásnohorská jaskyňa 1 - Martin Hlauka

7. Dolné diery, Malá Fatra
Dolné diery v Malej Fatre sú súčasťou Jánošíkových dier, ktoré sú známe svojimi kaňonmi, rebríkmi a vodopádmi. Táto trasa vedie cez husté lesy a ponúka chladné prostredie, ideálne na horúce dni. Túra je mierne náročná a trvá približne 2-3 hodiny.
Tieto trasy sú skvelým spôsobom, ako si užiť krásy slovenskej prírody aj počas horúceho leta. Vždy však dbajte na dostatočnú hydratáciu a správne oblečenie, aby ste si túru užili bez zdravotných rizík.

Jánošíkove diery


Jánošíkove diery 1 - Majtán Robo

Galéria ku článku

Sokolia dolina

Pridať komentár

 

Návštevnosť týchto stránok analyzujeme pomocou služby Google Analytics. Pomáhajú nám pritom súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií